Visietekst SGV:

Grenzeloos Groeien

Wij gaan voor groei!
Tijdens een tocht pas na enkele uren doorhebben dat je de kaart ondersteboven houdt. Aan het kampvuur oprecht sorry zeggen tegen je beste vriend voor een grappig bedoelde opmerking waar hij niet mee kon lachen. Een spel in het honderd zien lopen omdat de spelregels nogal ruim geïnterpreteerd kunnen worden. Scouting is de plek waar we samen, met vallen en opstaan, kunnen groeien.

Bij de scouts leer je al doende. Hoeveel keer heb je die mastworp niet moeten oefenen vooraleer jullie bed overeind bleef? Van je eerste optreden als kapoen tot leadzanger van de leidingsband: in scouting probeer je uit en leer je bij. En gaandeweg groei je tot straffer: in technieken, samenleven, geduld hebben, initiatief nemen, creatief denken. Met een groep vrienden die je helpt rechtstaan als je op je gezicht bent gegaan. Waar je samen al grappend leert relativeren. Languit in de modder, kletsnat van de regen, we laten niemand in de steek. Scouting is durven… in een veilige ruimte.

Scouts is een veilige ontdekkingsreis. Voor het eerst op kamp. Je eerste zeiltocht of tweedaagse. Bij de scouts leer je door het zelf te doen. Met leiding die je op weg zet en aanmoedigt. Maar die ook ingrijpt als het uit de hand dreigt te lopen. Ook ‘nee’ mogen zeggen hoort daarbij. Leiding bewaakt de grenzen en daagt verantwoord uit, zodat iedereen kan groeien op zijn eigen tempo.

De groeikaders van Scouts en Gidsen Vlaanderen helpen je daarbij: elke leeftijd zijn eigen vorm van inspraak, ploegwerk en engagement. En ook: wie talent heeft voor leidinggeven, mag als patrouilleleid(st)er uitproberen hoe dat werkt. Wie liever niet op een podium staat op het groepsfeest, mag meehelpen met decor en belichting. Een leider die geen alcohol drinkt, krijgt steun en voldoende alternatieven. We willen dat elke scout of gids op elk moment zichzelf mag en durft zijn.

Groeien doe je niet alleen. Alles wat we doen, doen we samen. Ook groeien als groep. We helpen elkaar om beter te worden in alles wat we doen. Wie voor het eerst een tafel sjort, werkt samen met iemand die het goed in de vingers heeft. Tijdens een parlement ontdekken givers dat niet iedereen heftige spelen even leuk vindt. Samenwerken is meer dan de som van alle delen. Als de jins hun schouders zetten onder dat zelf bedachte, zotte project, is de sky the limit. Bepaal samen met je leden waar ze in de groep hun grenzen leggen en welke ze graag willen ver-leggen. Want in groep kan je meer en leer je meer - van elkaar.

Ook als leiding kan je groeien. Sta eens stil bij jezelf en wat je doet: groeien is iets voor altijd en overal. Of trek weg van bekende paden, stop jullie overgangsweekend in compleet ander kleedje en ontdek nieuwe spelen op animatorcursus. Evalueer regelmatig met je leden en luister naar wat ze echt willen. Durf jarenlange tradities in vraag te stellen: is een bezoekdag op kamp echt een meerwaarde voor jullie leden en kamp? Of misschien kan jullie totemisatie wel eens een nieuw kleedje gebruiken?

Om op te voeden heb je trouwens ook echt ‘voeding’ nodig. In scouting zijn jullie dat. Van de goesting, het plezier en de aandacht die jullie als leiding hebben kunnen leden groeien.
 
 
 

 

Jaarlied 

               

            

De eerste sjorring met jezelf in de knoop
Een simpel kruis, ‘t was rijp voor de sloop
Maar je hebt dapper doorgezet
En nu sjorren we ons eigen bed

Je eerste dropping liep niet als een treingrenzeloos groeien
De weg kwijt in de maneschijn
Maar niet gepanikeerd, je hebt één les geleerd
Hou je kaart nooit omgekeerd

Hey jij, kom erbij
Vallen en opstaan zij aan zij
Scouting da’s leren, met prutsen en knoeien
Rennen, springen, vliegen, duiken, en …
Grenzeloos groeien!
Grenzeloos groeien!
Grenzeloos groeien!
Grenzeloos groeien!

Tien kleine visjes die gingen naar de zee
Als kleine kapoen viel dat niet mee
Maar nu zingen we ‘t van achter naar voor, samen in koor
Zee de naar gingen die visjes kleine tien

Je eerste keer scouts, als een vreemde eend
Tien jaar later ben je trotse leeuw
Want die totem die is echt, op je lijf geschreven
Scouting - Hey! Vrienden voor het leven

Hey jij, kom erbij
Vallen en opstaan zij aan zij
Scouting da’s leren, met prutsen en knoeien
Rennen, springen, vliegen, duiken, en …

RAP:
Hey jij, kom erbij
We groeien zonder grenzen, worden steeds meer wij
We roeien zonder riemen, en we voelen ons vrij
We zingen en we springen en we zijn zo blij
Grenzeloos groeien, groeieloos grenzen
Ook al is de regen uit de hemel aan ‘t plenzen
We laten ons niet stoppen door weerkundige tendenzen
Als een komkommer zonder lenzen

BRIDGE:
Hey jij, kom erbij
Samen doorgaan zij aan zij
Hey jij, kom erbij
Samen doorgaan zij aan zij

Hey jij, kom erbij
Vallen en opstaan zij aan zij
Scouting da’s leren, met prutsen en knoeien
Rennen, springen, vliegen, duiken
Spelen, botsen, samen leren
Teddyberen, epibreren
Lambriseren, inventeren
oli’gamo’dicto’meren
Grenzeloos groeien!         

 

Voor meer info over het jaarthema, surf naar https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/jaarthema