Over Thila Coloma

Op deze pagina vind je heel wat informatie over onze scoutsgroep:

 

Algemeen

Thila Coloma is een gemengde jeugdbeweging die in 1975 werd opgericht en ondertussen tot de grootste scoutsgroep van Mechelen is uitgegroeid. Ruim 400 jongeren voelen zich bij ons thuis. Hiermee zijn we de 5de grootste scoutsgroep van Vlaanderen

Ons terrein ligt tussen de Jubellaan en de Geerdegemstraat. Voor het exacte adres en een kaartje, klik op ‘contact‘ in het hoofdmenu.

 

Takken

Traditioneel wordt een scoutsgroep opgedeeld in vijf takken: kapoenen, welpen, jongverkenners, verkenners en voortrekkers (ook wel JIN’s genoemd). Omdat Thila Coloma zo’n grote groep is, zijn er meerdere takken van elk. Er zijn twee kapoenen-takken, drie welpen-takken, drie jongverkenner-takken en twee verkenner-takken. Enkel de welpen worden per leeftijd verdeeld in ‘jongwelpen’, ‘welpen’ en ‘seniorwelpen’. Dan is er ook nog een Akabe-tak, bij ons de Tictak. Dit geeft een totaal van 12 takken. Voor het scoutsjaar 2018-2019 komen deze overeen met de leeftijden in de tabel.

Klik HIER of in het hoofdmenu om naar de pagina’s van de verschillende takken te gaan.

 

Tak Geboortejaar
Tictak* 2012 tot en met 1994
Kapoenen 1 en 2 2012 en 2011
Jongwelpen 2010
Welpen 2009
Seniorwelpen 2008
Jongverkenners 1, 2 en 3 2007, 2006 en 2005
Verkenners 1 en 2 2004, 2003 en 2002
Voortrekkers (VT’s) 2001

 

Leiding

Opdat er geen totale anarchie zou heersen, heeft men de leiding uitgevonden. Elke tak heeft zo’n 4 of 5 leiders en leidsters. Binnen elke leidingsploeg is er één takleid(st)er, deze persoon regelt voornamelijk het contact met de ouders van hun leden. Thila Coloma telt zo’n 60 leiders en leidsters. De groepsleiding regelt alles wat de werking van een tak overstijgt, bij ons is dit een ploeg van 4.

 

Vergaderingen op zondag

De vergaderingen vinden elke zondag plaats van 14u tot 17u voor de “jongsten” (kapoenen tot en met de seniorwelpen en de tictak), en van 14u tot 18u voor de “ouderen” (jongverkenners tot en met de VT’s). Afwijkingen hiervan worden steeds tijdig meegedeeld. Zo is het tijdens de examenperiodes vaak op zaterdagavond vergadering.
Opgelet! De eerste zondag van de maand is er nooit scouts, deze traditie is er gekomen zodat gezinnen deze zondag samen vrij hebben, eventueel voor familiefeesten. Uitzonderlijk kan er dan wel een weekend doorgaan, waardoor deze ‘eerste zondag’ toch een scouts-zondag wordt.
Als je niet kan komen, verwittig je op tijd (vóór zondag!) zodat de takleiding daar rekening mee kan houden voor de activiteit.

 

Weekends en kamp

Elke tak gaat jaarlijks normaal 3 keer op weekend. Dan zoekt de leiding een scouts- of chirolokaal op een andere locatie om daar een weekendje plezier te maken. Meestal is dit één weekend rond de herfstvakantie, één in de kerstvakantie en één rond de paasvakantie, telkens van vrijdag(avond) tot zondagnamiddag.

  • Het eerste weekend (herfstvakantie) voor de verkenners en de VT’s is een ‘overlevingsweekend’. Dit is een stapweekendje in de Ardennen. De andere takken hebben dan een gewoon weekend.
  • Het weekend in de kerstvakantie is het ‘Belofteweekend’. Dan trekken we met héél Thila Coloma naar de Hoge Rielen in Kasterlee. Hier hebben we op zaterdagavond een moment met iedereen samen, voor de scoutsbeloftes.
  • Het laatste weekend (paasvakantie) voor de jongverkenners is het ‘Kluisweekend’. Dat fietsen de 3 jongverkennertakken vanaf de scouts naar De Kluis in Sint-Joris-Weert (bij Leuven) om daar hun weekend in tenten door te brengen. De andere takken hebben dan een gewoon weekend.

Elk jaar trekt héél Thila Coloma van 3 tot 13 augustus op kamp richting Ardennen. Het kamp is zowat het hoogtepunt van het scoutsjaar. We brengen 10 dagen samen door op een grote grasweide, met bijna alle leden, alle leiding en een gemotiveerde kookploeg. Die inschrijvingstool hiervoor komt steeds in april online op de site. Meer info over het kamp vind je HIER, of door te klikken in het hoofdmenu.

 

Inschrijvingen

De broertjes en zusjes van onze huidige leden en de kinderen van onze Stamleden (oud-leiding) krijgen de mogelijkheid om op voorhand in te schrijven. Voor de kinderen die nog geen directe band met Thila Coloma hebben, komt er elke zomervakantie een online aanmeldingssysteem op de site, waar aan het begin van het scoutsjaar willekeurig leden uit aangeduid worden. Voor zij die uiteindelijk, met spijt, uit de boot vallen: er zijn nog 7 andere scoutsgroepen rondom Mechelen, die een gelijkwaardige scoutservaring bieden.

Beperkingen op de inschrijving:

Sinds enkele scoutsjaren hebben we tot onze grote spijt bij Thila Coloma een soort “numerus clausus” moeten invoeren. Dit druiste wel een beetje in tegen ons gevoel dat we kinderen die dit willen, scouting moeten kunnen aanbieden. Maar op een bepaald moment gaat de kwaliteit van de vrijetijdsbesteding die je aanbiedt lijden onder de kwantiteit van je leden. Wanneer een tak ongeremd kan blijven groeien, dan wordt het voor de leiding steeds moeilijker om de geschikte vergaderingen week na week aan te bieden en om elk lid voldoende aandacht te geven. Vandaar zijn er enkele noodzakelijke beperkingen bij de inschrijvingen.

 

Lidgeld

Het lidgeld voor onze scouts bedraagt €50. Dit is grotendeels een bijlage aan Scouts & Gidsen Vlaanderen, voor de verzekering van het lid. De rest is geld voor onze scouts, zodat we alles draaiende kunnen houden.

Er is ook een verminderd tarief voor de gezinnen die dit nodig hebben. Dit kan in discretie afgesproken worden met de groepsleiding (groepsleiding@thilacoloma.be).

 

Uniform

In onze scoutsgroep is een uniform de traditie. Om een uniform aan te kopen kan je terecht bij Hopper, dé scoutswinkel bij uitstek. De trui, T-shirt en scoutsdas zijn eigen aan onze scouts, die kan je aankopen in de Fiskehutte op ons terrein, voor of na de vergadering op zondag. Hier verkopen we ook enkele tweedehands uniformstukken. Veel meer informatie over het uniform vind je HIER, of door te klikken in het hoofdmenu.

 

Activiteiten voor ouders en sympathisanten

Elk jaar organiseert onze scouts enkele activiteiten om de band met de ouders te versterken (en ook wel een beetje om de groepskassa te spijzen). Zo is er in oktober een dessertnamiddag, dan zijn alle ouders zondagnamiddag welkom op het scoutsterrein om te genieten van dessertjes en een drankje. In november organiseren we een heuse TC Classic fuif, voornamelijk voor de ouders en oud-leiding. Die avond kan je ook gebruik maken van een babysit-dienst en TAXI-rit heen en/of terug, georganiseerd door onze leiding. Vóór de Sinterklaas-periode verkopen we elke jaar marsepein, €6 voor een halve kilogram heerlijke marsepein! Op een zaterdagavond, eind januari organiseren de VT’s een groot vuurfeest om je te komen opwarmen op ons terrein. Rond eind maart is er de ThilaQuiz in het ontmoetingscentrum van Hofstade en voor moederdag verkopen we ontbijtzakjes die ’s ochtends aan huis worden geleverd. Op 13 augustus, de laatste dag van het kamp, hebben onze VZW-leden ook wel de traditie om samen met de ouders de bussen op te wachten aan een geïmproviseerde ‘busbar’.

 

Overige werkingen binnen onze scouts

Er zijn nog vier werkingen die we zeker moeten vermelden: de Wortel, de VZW, Thila Culinair en de SOS-ploeg.

De Wortel is een werking binnen Thila Coloma en binnen de Vlaamse Oud-Scouts en Oud-Gidsen (VOSOG). Iedereen die een punt zet achter zijn actieve leiderscarrière binnen onze scouts, kan toetreden tot de wortel. Zij komen regelmatig samen om nog eens te proeven van de scoutssfeer.

Op de VZW, een team van leiding en oud-leiding, kunnen wij altijd beroep doen als er een werkje is aan onze lokalen.

Thila Culinair staat altijd met veel inzet klaar voor de praktische uitwerking van verschillende groepsfestiviteiten en -activiteiten. Zij zorgen bijvoorbeeld voor het jaarlijks familie-etentje, het belofteweekend, de dessertnamiddag, de praktische organisatie van het kamp (menu’s samenstellen, koken, etc.). Hiervoor een terechte D-A-N-K-U, DANKU!

Verder hebben wij een SOS-ploeg van oud-leiding. Is er een leidingtekort voor een vergadering? Een telefoontje en ze staan die zondag paraat!