TicTak

Scouting voor personen met een handicap: AKABE (Anders Kan Best):

Bij de scouts is er plaats voor iedereen, verschillen zien we als een plus. Scouting is nagenoeg de enige jeugdbeweging met een aanbod voor kinderen en jongeren met een handicap. Er zijn groepen met een specifieke tak, bij andere groepen doen ze gewoon mee met de andere takken. Er zijn ook aparte groepen met een aanbod op maat.

In Vlaanderen zijn er ongeveer 25 Akabe-groepen voor kinderen en jongeren met en zonder handicap. Daarnaast zijn er nog ongeveer 20 Akabe-takken waar kinderen met een handicap in een apart deel van een gewone scoutsgroep activiteiten doen. Wat cijfers betreft, schommelt het totale ledenaantal rond 1500 ingeschreven leden met een beperking. Voor deze kinderen en jongeren staan circa 500 leid(st)ers iedere week paraat. Akabe is dus plezier hebben, vrienden leren kennen, activiteiten doen en ook wel vaak dingen leren.

In TC noemen we de Akabe-groep de Tictak, dat staat voor Thila Coloma Tak Akabe. De Tictak werd opgericht in 1997.

Uit de brief aan de ouders van de Tictakkers:

” Voor de duidelijkheid geven we ook nog even dit mee; wij zijn een scoutsgroep, wij zorgen dus niet enkel voor bezigheid maar wij streven ernaar dezelfde scoutsactiviteiten te organiseren als de activiteiten voor kinderen zonder een beperking. Pleinspelen, tochtjes, slapen in tenten en dergelijke zijn ons dus niet vreemd. Onze leiding zijn allen vrijwilligers, die zich volledig willen engageren om elke zondag een toffe vergadering in elkaar te steken. Dit wil ook zeggen dat niet elke leiding een opleiding tot verzorger of pedagoog heeft gehad. We kunnen natuurlijk wel putten uit onze eerdere ervaringen. Voor verdere vragen kan u steeds terecht bij de Tictak-leiding.”

 

Voor meer informatie kan je eens een kijkje nemen in de infobrochure over de Tictak.

Klik hier voor de infobrochure (2023-2024)

 

Contact: Genietende Secretarisvogel – Marte Pouliart (secretarisvogel@thilacoloma.be)

 

 

TicTak leiding:

Genietende Secretarisvogel – Gehechte Okapi – Fiere Kraanvogel – Gevatte Pony – Onverstoorbare Salmo

*De eerste leider/leidster per tak is de takleiding. Zij is verantwoordelijk voor de communicatie. Hun gegevens zijn terug te vinden in de blauwe gids. Hun contacteren kan via totem@thilacoloma.be, bv. secretarisvogel@thilacoloma.be
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial